Oh, no! It's leaking

tiistai 31. elokuuta 2010

Ruotsin TV 21.2.1982

KARPO:
Te olette itse olleet kymmenen vuoden ajan tätä SRK:n henkeä luomassa ja ylläpitämässä. Oletteko joskus tuntenut pistoa mielessänne, tästä ajasta?

SILLANPÄA:
Olen monesti. Tämän asian, ensimmäinen kerta kun minä olin ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa Raahessa. Silloin tuli semmonen asia, että tarjottiin käytettäväksi tämän maailman rahoja. Ja minä vielä tänä päivänä näen sen henkilön kasvot, joka nämä asiat toi esiin. Meille ei johtokunnassa sanottu, kuinka, suurista rahamääristä oli kysymys, mistä ne rahat tulevat. Mutta onhan meillä nyt jo kirjastoissakin kirjoja, joissa sanotaan mistä nämä rahat tulevat. Sillä silloinki sanottiin jo tällä samalla lauseella, mikä on tässä kirjastossakin saatavassa kirjassa, kun siinä sanotaan, että tällä pitää tehdä näillä rahoilla kommunismin vastaista toimintaa.
Ja silloin lähdettiin sille tielle, että otettiin Jumalan sanaa, että pidettiin seuroja, mutta samassa ajettiin myöskin politiikkaa. Ja me ymmärrämme hyvin millai tätä politiikkaa harjoitetaan, jos saamamiehet ottavat tällaisista, asioista rahaa ja omana aatteena on sitten jonku määrätyn puolueen ohjelma.

KARPO:
- Te olette itse ollut päättämässä tällaisten rahojen vastaanottamisesta

SILLANPÄÄ: — Olen ollut, mutta äänettömänä päättäjänä. Ja pyrkinyt tekemään ja olen tehnytkin parannuksen, että en ymmärtänyt silloin seistä suorana asiassa. Sitten kun tämä asia tuli julki ja asiaa ruvettiin käsittelemään niin minä ehdotin silloin, että kun me kaikin olemme nyt näin pahoin asiassa vikaan menneet? niin tehdään kaikin parannus tästä viasta, ja kun nyt suviseurat on ja seurakuntalaisia paljon koossa, niin mennään kaikin ja tehdään jokainen parannus tästä viasta. Niin eräs henkilö kannatti. Mutta sitä ei pantu äänestykseen, kun toinen henkilö sanoi, että ei missään tapauksessa sitä. Voi viedä julkisuuteen, sillä jos SKP saa tämän hampaisiinsa, niin mitä tästä seuraa? - Nyt, vaikkei siitä tehtykään silloin parannusta, nyt me näemme, että sekaannus on syntynyt. Ja nyt sitten yritetään peittää tätä lankeemusta ja ihmisiä ahdistetaan.

maanantai 30. elokuuta 2010

Erottamiskirje Raahesta vuodelta 1965

Raahen Rauhanyhdistys kokoontui 4.8.65 ylimääräiseen neuvonpitoon ja allekirjoittaneen velvollisuudeksi jäi, ja täytyy sanoa että teen sen raskain sydämin, ilmoittaa teille ne johtopäätökset mihin seurakunta neuvonpidossaan tuli ja mitkä ylösmerkittiin pöytäkirjaan.

Otettiin keskusteltavaksi kokouskutsussa mainittu asia, joka koskee niitä yhdistyksen jäseniä, jotka ikävä kyllä ovat ryhtyneet kannattamaan erihenkiä, vaikka heitä on siitä monet kerrat rakkaudella varattu.

Näitä jäseniä E. ja E. M:a sekä P. ja E. K:ta oli kirjeellisesti kutsuttu kokoukseen, mutta he eivät saapuneet. Kokouksen yksimieliseksi päätökseksi tuli, että yllämainitut jäsenet omalla menettelyllään ovat sanoutuneet irti yhdistyksen jäsenyydestä. Heille päätettiin kirjeitse kokouksen päätöksestä ilmoittaa. Syvästi valittaen sitä vahinkoa, joka näille seurakunnan jäsenille on tapahtunut seurakunta jäi rukouksen hengessä odottamaan että he vielä saisivat parannuksen armon.

Omana henkilökohtaisena tervehdyksenäni lausuisin ja uskon ja tiedän, että siihen yhtyy sydämestään kaikki jumalan lapset: vielä rakkaudesta palaa taivaallisen vanhimman sydän ja avosylin ottaa seurakuntaäiti vastaan harhaan joutuneen lapsen, joka katuvana palajaa isän tykö.

Raahen Rauhanyhdistys ry.n p.sta F. V.

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Varojen saaminen SYT:ltä uutisoitiin epäsuorasti Päivämiehessä 1961

SRK:n johtokunta
teki viime kokouksessaan päätöksen, että lähetystyöhön lisätään talousarvioon merkittyä määrärahaa, ja koska Jumala on suonut mahdollisuuden sen toteuttamiseen, tullaan kuluvan talven aikana lähettämään evankeliumin työmiehiä liikkeelle mahdollisimman paljon. Johtokunta näki lähetystyön tarpeellisuuden juuri tänä aikana, jolloin maailman rauhattomuus saa aikaan rauhattomuutta myöskin ihmisten mielissä. Nyt on erittäin tarpeellista kuuluttaa rauhan sanomaa, Kristusta, häntä, joka sanoi: "rauhan minä annan teille, minun rauhani minä teille jätän."
Erikoisesti pyritään tehostamaan lähetystyötä Oulun, Kuopion ja Lapin läänien alueella, Kainuussa, Raja-Karjalassa sekä Keski-Suomen alueella. Seuroista ilmoitetaan tarkemmin tässä lehdessä paikallisissa lehdissä sekä paikallisissa ilmoituksissa.
Jumala suokoon uskollisia työmiehiä eloonsa ja siunauksensa kylvötyölle, että siitä nousisi runsas kasvu.
Työvaliokunta
Päivämies numero 49 vuonna 1961

lauantai 28. elokuuta 2010

SYT:n toiminnanjohtajan yhteenveto SRK:lle annetuista varoista 1969

1. Syksyllä 1961 ottivat eräät maalaisliittolaiset kansanedustajat yhteyden OK:hon ja esittivät, että yhteisö rahoittaisi tiettyjen uskonnollisten järjestöjen sellaista toimintaa, joka edistäisi valtakunnallisesti ajattelevien kansalaispiirien menestystä v:n 1962 eduskuntavaaleissa. Kysymyksessä oleva toiminta kohdistuisi nimenomaan SKP:tä vastaan; SKP:n vaalimenestystä pyrittäisiin vähentämään.
2. Yhteisö antoi taloudellista tukea kyseisille uskonnollisille järjestöille v:n 1961 lopussa ja v:n 1962 alussa. Annettu tuki käytettiin matkakulujen ja päivärahojen suorittamiseen. Asiantuntijat arvioivat ko. toiminnan olleen tuloksellista.
3. Vuosina 1965 ja 1966 suoritettiin samanlaatuista palvelutyötä kuin vv. 1961-62, tänä kertana laajemmassa mitassa. Yhteisö rahoitti tällöinkin matkakuluja ja päivärahoja.
4. Kummassakin toimintavaiheessa oli yhteisön ja kyseisten uskonnollisten järjestöjen yhteysmiehenä ja yhteistoiminnan hoitajana kansanedustaja AJ

SRK.n kerjuukirje SYT:lle 12.2.1965

Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys r.y.
Pakkahuoneenk. 12.

Oulu 12.2.65


Toiminnanjohtaja O.K.

Te, Herra Toiminnanjohtaja selittämättä tiedätte, vaara on uhkaamassa kansallista vapauttamme ja porvarillista talousjärjestelmäämme yhä lisääntyvän vasemmistolaisuus tähden.On hyvin mahdollista, että seuraava eduskunta muodostuu jo vasemmistovoittoiseksi.Tätä vaaraa lisää vielä se, että sosialidemokraatit ovat niin julkisesti siirtyneet kommunistien liepeille, leimahan oli parhaiten näkyvissä kunnallisvaaleissa tehdyissä vaaliliitoissa.
Vastatoimenpiteisiin olisi nyt ryhdyttävä koko terveesti ajattelevan kansanosan voimalla. Tässä ei auta yksistään vain poliittiset palopuheet, vaan nyt on osoitettava pohjimmiltaan uskonnollismieliselle kansalle vasemmistolainen ajattelu synniksi. Vasemmistolaisuus ei siis itseasiassa olekaan verrattavissa vain politiikkaan, vaan se on henkivalta, määrätynlainen uskomus ja sitä ei voi kumota muulla kuin Jumalan sanalla.
Järjestömme yksinomaisena tarkoituksena on taistella Jumalan sanalla kaikkea väärää vastaan ja voittaa sieluja Jumalalle. Kun tämä aukeaa,aukeaa samalla vasemmistokysymys oikeassa valossa ja silloin se myös syntinä hyljätään.

Toisaalta järjestömme toimesta tehty työ kirkastaa ns. nukkuville yhteiskunnallisen valveutumisen merkitystä ja nimenomaan näkemään senkin Jumalan lahjana. Velvollisuutemme on olla mukana rakentavien voimien kokoamisessa.
Normaalisti teemme tätä työtä n. 7 - 10 vanhan milj. markan edestä vuodessa, mutta mahdollisuutemme työvoimaa suhteen olisivat suuremmat.

Esitämmekin Teille, Herra Toiminnanjohtaja, että johtamanne järjestö osallistuisi tämän työn avustamiseen yhdessä niiden henkilöidenkanssa, joille olemme tämän lähettäneet, ja joista luettelo seuraa oheisena.
Saimme viime vaalien edellä huomattavan summan tätä tarkoitusta varten,mutta liian myöhäisessä vaiheessa, jolloin ei enää voitu työtä niin tarkoin suunnitella, kuin olisi pitänyt. Vaikka uskommekin, että sen tuloksena Pohjois-Suomi säilytti porvarillisen värinsä.
Emme lähde suoranaisesti poliittiseen työhön, vaan Jumalan sanalla kumoamaan vääriä kasvannaisia. Tässä mielessä otamme mielellämme vastaan toteutettavaksi ne toivomukset, joita lahjoittaja asettaa. Käytettävissämme olisi tähän työhön noin 300 maallikkosaarnaajaa ja 50 pappismiestä. Pappismiehet lähinnä oman toimensa ohella.
Jatkoneuvottelut kävisimme mielellämme suoraan lahjoittajan tai hänen määräämänsä asiamiehen kanssa. Puoleltamme neuvottelee asioista järjestömme taloudenhoitaja ja Päivämies-lehden päätoimittaja E.K., osoite Oulu Pakkahuoneenkatu 12, ...
Te, Herra Toiminnanjohtaja, maamme talouselämän keskeisenä ja vaikutusvaltaisena persoonana ymmärrätte hyvin, että haluamme pitää tämänkaltaiset kirjeet luottamuksellisina. Järjestössämmekin pidämme tämän allekirjoittajien keskeisenä.
'
Ymmärrämme myös, että mahdollinen apunne tuo meille lisää huolta ja vastuuta, mutta sen kannamme mielellämme kunhan vain säästyisimme vasemmiston yhteiskuntajärjestystämme repivätä hirmuvallalta.

Syvästi huolestuneina maamme poliittisen kehityksen tulevaisuudesta.

Kunnioittavasti
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys< ry.


E.K.
Tal.hoit, päätoimittaja
E.V.
Puheenjohtaja