Oh, no! It's leaking

lauantai 4. syyskuuta 2010

Otteita kuulustelupöytäkirjoista - Osa I

E.R:n poliisikuulustelupöytäkirja 30.12.1982
Minut valittiin SRK:n johtokuntaan v. 1964 ja työvaliokuntaan v. 1966. Tiedän SRK:n saaneen varoja Suomalaisen Yhteiskunnan Tuki-nimiseltä säätiöitä kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuoden 196l ja 1962- vaihteessa ja toisen kerran vuoden vaihteessa 1965 - 1966. Ensimmäisellä kerralla varoja oli tullut, noin 9 miljoonaa vanhaa markkaa, eli n. 90.000 nykymarkkaa, ja toisella kerralla 150.000 nykymarkkaa.
Ensimmäisestä rahaerästä pystyn kertomaan vain sen, mitä muut ovat minulle kertoneet.Toisen erän saamisesta minulla on omakohtaista tietoa vain siitä lähtien, kun se tuli johtokunnassa esille. Ensimmäisestä rahalahjoituksesta sain kuulla Eino Kimpimäeltä, joka kertoi teollisuuden ja liike-elämän lahjoittaneen SRK:lle evankeliumityöhön noin 8 miljoonaa markkaa, eli 80000 nykymarkkaa.

Säätiöstä oli otettu, yhteyttä erääseen kansanedustajaan ja kerrottu säätiön pystyvän lahjoittamaan varoja. Kansanedustaja oli ottanut yhteyden puolestaan E.V:een ja ilmoittanut tulevansa Ouluun. Hän oli kertonut V:lle tarjouksesta, salaten lahjoittajan nimen ja ilmoittaen, ettei säätiö halua nimensä tulevan julkisuuteen. V. oli kysynyt asiasta E: K:ltä ja E. L:ltä, ja sen jälkeen oli todettu, että lahjoitus voidaan ottaa vastaan, koska se oli tarkoitettu juuri sellaiseen työhön, jota SRK tekee, eli evankeliumin levittämiseen. Mitään muita rahankäyttöön liittyviä vaatimuksia lahjoittaja ei ollut esittänyt.

Säätiö oli toimittanut SRK:lle lahjoituksen kahdessa erässä. Ensimmäisellä kerralla 6 miljoonan ja toisella kerralla 3 miljoonaa markkaa jotka nykyrahaksi muutettuna olisivat yhteensä 90.00O markkaa. Lahjoitus, samoin kuin SRK:n muutkin tulot, oli merkitty kirjanpitoon. Lahjoituksen käytöstä oli tehty tilitys säätiölle.
Vuonna 1965 SRK:n työvaliokunta otti yhteyttä säätiöön ja tiedusteli, onkö sieltä mahdollisuutta saada varoja evankeliumityöhön. Säätiö otti yhteyden kansanedustajaan, joka hoiti käytännön järjestelyt.

Kesäkuunsa 1965 järjestettiin eräässä kansanopistossa kokous. Sen osanottajina olivat mm. kansanedustaja ja säätiön puolelta O. K. Muita osanottajia oli ollut vajaa 10 henkilöä. Tässä kokouksessa oli suunniteltu toimintamuotoja, mihin rahat voitaisiin käyttää.....
----
Jatkuu....
Ps. Monet varmaankin ihmettelevät, mistä dokumentit on saatu. Nämä kuulustelupöytäkirjat ovat eräältä edesmenneeltä saarnaajaveljeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti