Oh, no! It's leaking

lauantai 18. syyskuuta 2010

Otteita kuulustelupöytäkirjoista - Osa V

E.R:n poliisikuulustelupöytäkirja 30.12.1982 jatkuu...

Toimikunta otti sitten yhteyden kansanedustajaan. Hänen kanssaan sovittiin käynnistä hänen kotonaan. En päässyt työesteitten vuoksi sinne, mutta toiset olivat menneet kansanedustajan kotiin. Kuulin heiltä, että he olivat odottaneet kansanedustajaa koko päivän ja tavanneet vasta pois ajaessaan hänet. Keskustelu oli ollut hankala, kiertelevä, eikä kansanedustaja ollut pystynyt selvittämään asiaa.

Tällä käynnillä oli tullut ilmeiseksi, ettei kansanedustaja enää voisi jatkaa SRK:n toiminnassa. Hänet jätettiin valitsematta johtokuntaan, ja yhteydet häneen katkesivat. Asia otettiin vielä esille työvaliokunnassa v. 1970-1971. Siellä todettiin, ettei SRK ollut rikkonut mitään maallista lakia ottaessaan lahjoituksen vastaan säätiöltä. Kuitenkin todettiin, että tässä on poikettu hyvästä ja oikeasta periaatteesta; "Lähetystyötä on tehtävä parattujen varoilla". Lahjoitusta ei olisi pitänyt ottaa tämän vuoksi vastaan. SRK:n johtokunnassa keskusteltiin vielä 27.2.1971 asiasta. S. ei ottanut asiaa esille, eikä puhunut siitä mitään. Kokoukseen kutsuttiin 8 johtokunnan ulkopuolista henkilöä ja heille selostettiin asia, sekä kysyttiin heidän mielipidettään asiasta. Silloin todettiin, että rahojen vastaanottamisessa ei rikottu maallisia lakeja, mutta lahjoituksesta olisi pitänyt kieltäytyä, koska lahjoitusvarat eivät olleet "parattujen varoja".

Lahjoituksen vastaanotossa mukana olleet saivat virheestään anteeksiannon.

Kansanedustajan toiminnan todettiin olleen hänen omaansa, joka oli ollut erillään SRK:n toiminnasta. Johtokunta teki vielä päätöksen, että asiasta annetaan selostus vuosikokoukselle. Minut valtuutettiin antamaan selostus. Annoin sen 3.7.1971 pidetyssä vuosikokouksessa. Esitin asian pääpiirteittäin, mutta en maininnut säätiön nimeä, koska säätiö ei halunnut sen tulevan yleiseen tietoon. Selostustani ei pöytäkirjattu. Lopuksi kysyin kokoukselta, tyydyttääkö selonteko, ja se hyväksyttiin yksimielisesti.

Asiasta on sen jälkeen ollut lukuisia lehtiartikkeleita. Rahojen on väitetty tulleen CIA:lta. Tämä ei varmasti pidä paikkaansa. Kertomani kaksi lahjoitusta ovat tulleet mainitsemaltani säätiöltä. SRK ei ole koskaan saanut rahaa ulkomailta. SRK:n ainoa tehtävä, jossa se tarvitsee rahaa, on evankeliumityö, ja siihen tarvittavat varat saadaan "parannuksen armon saaneilta".

Kaikki SRK:n varat, myös näinä säätiöltä tulleet lahjoitukset, ovat kiertäneet kirjanpidon kautta rnatka-- ja päivärahoina SRK: n järjestämien seurojen puhujille.

jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti